Utrikes.

2018-01-11 09:23
BILD: Martin Meissner / AP /TT

New York dumpar fossilt – och stämmer oljebolag

Beslutet är fattat. New York säljer av alla fossila innehav i stadens pensionsfonder. Och kommer dessutom att stämma fem av världens största oljebolag.
– Vi tar ansvar för kommande generationer, säger borgmästare Bill de Blasio.

 

På tisdagen offentliggjorde New Yorks borgmästare Bill de Blasio att staden kommer att rensa sina fem pensionsfonder från samtliga fossila innehav, motsvarande drygt 40 miljarder kronor.

– New York står upp för framtida generationer genom att bli den första stora stad i USA som divesterar pensionsfonder från fossila bränslen, säger Bill de Blasio.

Som en uppföljning planerar staden även att stämma bolag – BP, Chevron, ConocoPhillips, ExxonMobil, Royal Dutch Shell – som man anser har särskild skuld vad gäller den globala uppvärmningen.

– Vi tar striden direkt till dem som känt till konsekvenserna och medvetet misslett allmänheten för att skydda sina vinster, säger Bill de Blasio.

– När klimatförändringarna förvärras är det upp till fossila företag, vars girighet försatt oss i den här situationen, att bära kostnaden för att göra New York säkert och mer hållbart.

Beskedet möter jublande reaktioner från den amerikanska miljörörelsen, som länge drivit kampanj för att både städer och institutioner ska göra sig kvitt fossila innehav.

– New York blir nu huvudstad i kampen mot global uppvärmning, kommenterar Bill McKibben på 350.org.

– New York låtsas inte att räddningen kommer ur att samarbeta med fossilföretagen. Det handlar om att ta konflikten, både på finansmarknaden och i domstolen.

2012 drabbades New York hårt av superstormen Sandy, som många kopplar till att förekomsten av extremväder ökar i spåren av en tilltagande klimatkris. Stadens skattebetalare har fått bidra med miljardbelopp för att reparera skadorna.

– Jag förlorade allt när Sandy kom, så jag är stolt att min stad nu slutar finansiera klimatförstörelse, säger Michael Johnson, medlem i organisationen New York communities for change, en koalition som verkar för social och ekonomisk rättvisa för familjer med lägre inkomster.

– Det blir särskilt viktigt när Donald Trump tar administrationen i helt fel riktning.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

”Budskapet kommer från finansmarknadens huvudstad och är odiskutabelt: investeringen i fossila bränslen är ett riskabelt, dåligt val. New York uppmanar inte bara till att divestera utan även att kräva att företagen som tjänar pengar på att förstöra vår planet betalar för röran de ställt till med.”

Naomi Klein, klimataktivist och styrelseledamot i 350.org

Trend med divestering

• Att divestera innebär att sluta investera i det som är negativt ur klimatperspektiv. Ordet kommer från engelskans divest.

• Privatpersoner, företag, organisationer, städer och stater kan divestera.

• Idag har fler än 800 aktörer från ett 80-tal länder beslutat att divestera. Sammantaget förfogar de över kapital motsvarande 45000 miljarder kronor.

• I Sverige har bland andra Svenska kyrkan, Örebro stad, Uppsala kommun, Stockholms universitet och Chalmers divesterat.