Utrikes.

2017-06-19 08:50
Polis vid Finsbury Park, London. Bild: Yui Mok/PA/AP/TT
Polis vid Finsbury Park, London.

Misstänkt terrorattack vid moské i London

En person har avlidit och åtta har skadats efter att en skåpbil kört in i en folkmassa utanför en moské i Finsbury Park, London. Händelsen, som inträffade natten mot måndag, betraktas som en misstänkt terrorattack.

Vid tjugo över tolv natten mot måndag, lokal tid, körde en vit skåpbil in i en folkmassa utanför en moské i Finsbury Park, norra London. Kvällsbönen hade nyss avslutats när bilen rammade en grupp personer på trottoaren.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

En person har avlidit och åtta har skadats i samband med händelsen. Enligt Storbritanniens premiärminister Theresa May betraktas det hela som ett potentiellt terrordåd. Londons borgmästare Sadiq Khan fördömer händelsen som en "fruktansvärd terrorattack" riktad mot "oskyldiga Londonbor", enligt The Guardian.

Personen som framförde skåpbilen övermannades av civila på platsen strax efteråt, och greps sedan av polis. Det rör sig om en 48-årig man, enligt BBC.

Ett av ögonvittnena till attacken, Abdul Rahman, säger till BBC att föraren sa att han ville "döda muslimer".

– När han kom ut ur skåpbilen ville han fly. Han sa "Jag vill döda muslimer." "Jag vill döda muslimer."

"En attack mot London"

Under en presskonferens vid 09.30-tiden, svensk tid, säger polisen att samtliga offer är muslimer. Minst två av de personer som blev påkörda är allvarligt skadade.

– Det här var en attack mot London och alla Londonbor, säger Neil Basu, samordnare för antiterrorarbetet.