Kultur & Nöje.

2018-01-11 09:32
 • Utställningen QueerMuseu stoppades i Rio de Janeiro, dit den enligt planerna skulle flyttas. Beslutet togs av stadens borgmästare Marcelo Crivella, som även är biskop i en evangelisk kristen kyrka. Bild: Leo Correa/AP/TT
  Utställningen QueerMuseu stoppades i Rio de Janeiro, dit den enligt planerna skulle flyttas. Beslutet togs av stadens borgmästare Marcelo Crivella, som även är biskop i en evangelisk kristen kyrka. 
 • Dansaren Maikon Kempinski greps efter att ha tagit av sig sina kläder under en föreställning. Bild: Victor Takayama
  Dansaren Maikon Kempinski greps efter att ha tagit av sig sina kläder under en föreställning. 
 • Författaren Eric Nepomuceno hade en ministerpost vid kulturdepartementet. Nu kritiserar han regeringen. Bild: ap/TT
  Författaren Eric Nepomuceno hade en ministerpost vid kulturdepartementet. Nu kritiserar han regeringen.
 • President Temer tillhör mittenhögerpartiet PMDP, men är konservativ när det gäller religiösa och sociala frågor. Bild: Eraldo Peres/ap/TT
  President Temer tillhör mittenhögerpartiet PMDP, men är konservativ när det gäller religiösa och sociala frågor.

Moralister hotar brasiliansk konst

På senare tid har flera konstnärliga arrangemang i Brasilien stoppats efter att ha utsatts för hårda kampanjer från konservativa grupper. Konstnärer och företrädare för sexuella minoriteter anser att utvecklingen är oroande.

Kampanjerna mot konst som uppfattas som provocerande har enligt kritiker inte bara drabbat de föreställningar och utställningar som har tvingats ställa in, utan den brasilianska kultursektorn i stort.

– Detta påverkar allt vårt arbete eftersom det skapar en rädsla för vilka reaktioner som väcks och eftersom finansiärer nu tänker sig för många gånger om, säger teaterchefen Nadia Bambirra.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Landets kultursektor är redan hårt ansatt av en minskande offentlig finansiering och den allmänna ekonomiska kris som råder i landet.

I september valde Santanders kulturcenter i Porto Alegre att stänga utställningen QueerMuseu en månad i förtid, efter att utställningen hade anklagats för att främja pedofili, sex med djur och hädelse. Anklagelserna har tillbakavisats av de 85 konstnärerna själva. Utställningen stängdes efter en kampanj på sociala medier, som främst drevs av den extremkonservativa rörelsen ­Movimiento Brasil Libre, MBL. Detta ledde till att spanska Santander Bank beslutade att stänga utställningen vid sitt kulturcenter i förtid eftersom den hade ansetts ”kränkande av vissa människor och grupper”, enligt den förklaring som banken gav.

Beslutet mötte dock starka protester från konstnärer, intellektuella och företrädare för sexuella minoriteter, som dessutom underströk att vissa av de konstverk som visades på utställningen hade varit välkända i årtionden.

Utställningen stoppades även i Rio de Janeiro, dit den enligt planerna skulle flyttas. Beslutet togs av stadens borgmästare Marcelo Crivella, som även är biskop i en evangelisk kristen kyrka.

Transskådis stoppades

Den konstnärliga friheten har ifrågasatts i samband med att flera andra strider på senare tid har utspelat sig i landet. En av dessa inträffade i São Paulo, där dansaren Maikon Kempinski i somras greps efter att ha tagit av sig sina kläder i samband med en föreställning.

I höstas stoppades en teaterföreställning av myndigheterna i Jundiaí, med hänvisning till att rollen som Jesus spelades av en transsexuell skådespelare. Teatergruppen lyckade dock kort därpå uppföra sin pjäs i närliggande ­städer inför jublande åskådar­skaror. I slutet av oktober stoppades dock pjäsen igen, denna gång i staden Salvador.

Skyllde på elfel

Myndigheterna i Rio de Janeiro har enligt kritiker under ledning av stadens evangeliska borg­mästare på många sätt motarbetat kulturevenemang som anses kontroversiella, dock utan att utfärda några officiella förbud. Dansaren Bruna Belém, som även studerar konstvetenskap, berättar att en utställning om sexuell mångfald stoppades av stadens kulturmyndigheter. Den officiella orsaken var att lokalen hade problem med elen.

– Men åtta av verken försvann och återlämnades först två veckor senare, säger Bruna Belém.

Nadia Bambirra menar att de moralistiska krafterna i landet eftersträvar ett kulturliv som kännetecknas av icke-provokativ konst, befriad från mer obekväma verk.

Författaren Eric Nepomuceno, som tidigare hade en ministerpost vid landets kulturdeparte­ment, menar att Brasiliens nuvarande regering under Michel Temer står bakom en konservativ våg som sträcker sig in i alla landets institutioner.

President Temer tillhör mittenhögerpartiet PMDP, men anses vara konservativ när det gäller religiösa och sociala frågor. Han har lyckats överleva flera korruptionsskandaler, men har extremt låga opinionssiffror. Hans regering är beroende av stöd från konservativa högerpartier och evangeliska grupper. Vid sidan av påtryckningarna från extrema grupper som MBL menar Eric Nepomuceno att presidenten hyser ”ett förakt för kultur”.

– Det kan ses som en slags hämnd mot det faktum att nästan alla konstnärer och intellektuella är motståndare till honom, säger Eric Nepomuceno.

Han menar att framtiden just nu ser dyster ut.

– Världen upplever en våg av konservatism, och inte heller Latinamerika är immun mot detta fenomen, vilket Argentina och Brasilien är bevis för.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter