Inrikes.

2017-06-19 10:25
Bild: Pixabay

Tusentals barn har skadats i hoppborgar

”I de värsta fallen har de spräckt skallen”. Hoppborgar inte så riskfria som många tror.

Idag rapporterar SR Ekot och andra medier att Konsumentverket varnar för osäkra hoppborgar. Det börjar likna en sommartradition, liknande rubriker kom i juni 2016 och juni 2015.

Redan 2001 kunde TT rapportera att länssjukhuset i Kalmar under sommaren hade tagit emot en eller två patienter varje dag som hade skadat sig i hoppborgar, några av dem allvarligt.

Blir fler och fler

Ändå överlever en allmän uppfattning om att hopplekarna är riskfria, och hoppborgarna har sedan 2001 blivit många fler. Det säger Anna Strandberg, produktsäkerhetsutredare på Konsumentverket som granskat hoppborgsbranschen.

Men förhoppningsvis har också många av dem blivit säkrare, tillägger hon.

– Vi har haft möten med branschen och många vill göra det bättre.

”Kunde ha dött”

Uppskattningsvis 200 barn skadas varje år så allvarligt att de måste uppsöka sjukhus. Det har hänt att vinden gripit tag i hoppborgar och fört dem med sig. Andra hoppborgar har exploderat eller kollapsat vilket innebär en kvävningsrisk, enligt Anna Strandberg. De flesta allvarliga olyckor i Sverige har skett när barnen hoppat upp på väggarna och ramlat ut på hårt underlag på andra sidan. 

– I de värsta fallen har de spräckt skallen och fått blödningar i hjärnan, säger Anna Strandberg.

– Enligt läkare är det minst två fall som lika gärna kunde ha slutat med dödsfall.

Såvitt man vet har ingen förolyckats i Sverige, men flera barn har omkommit i andra länder. Konsumentverket uppdaterar nu sina regler för att pressa branschen att ha stötdämpande underlag runt hoppborgen. Men myndigheten kan bara kontrollera en bråkdel av hoppborgarna.

Att tänka på vid hoppborgar

- Hoppborgen ska alltid övervakas.

- Hoppborgen ska alltid förankras i marken så att den inte kan blåsa iväg.

- Det ska inte gå att klättra upp och trilla ut på andra sidan.

- Hoppborgen ska inte stå på hårda underlag.

- Konsumentverket vill ha hjälp från allmänheten som uppmuntras att skicka in rapporter och bilder från osäkra hoppborgar.