Inrikes.

2017-10-09 10:18
  • Angeline Rashme är glad över att ha fått ett instegsjobb via Arbetsförmedlingen, men samtidigt ledsen över att personen som hade hennes anställning innan fick sluta. Bild: Malin Jansson
    Angeline Rashme är glad över att ha fått ett instegsjobb via Arbetsförmedlingen, men samtidigt ledsen över att personen som hade hennes anställning innan fick sluta.
  • Fem lönestöd slås ihop från och med nästa år. Syftet är att förenkla för arbetssökande och arbetsgivare, men förändringen kan även leda till att ordinarie jobb trängs undan.  Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT
    Fem lönestöd slås ihop från och med nästa år. Syftet är att förenkla för arbetssökande och arbetsgivare, men förändringen kan även leda till att ordinarie jobb trängs undan. 

Riktiga jobb trängs undan av lönestöd

Från 2018 slås fem statligt subventionerade anställningar ihop till en – något som ska göra det enklare för arbets­förmedlare, arbetssökande och arbetsgivare att lotsa bland stöden. Trots krångligheterna kan dock lönestöden ha en positiv effekt för den enskilde.

Men för samhället kan de subventionerade jobben, som mer än dubblerats sedan 2008, leda till att ordinarie jobb trängs undan.

– Jag var så nervös att jag inte skulle få ett jobb, så jag blev överlycklig när jag fick brevet från Dalens sjukhus, säger Angeline Rashme.

Efter ett års permanent boende i Sverige fick Angeline Rashme till slut ett instegsjobb via Arbetsförmedlingen som köksbiträde på Dalens sjukhus i Stockholm. Instegsjobben är inriktade mot nyanlända, och 80 procent av Angeline Rashmes lön subventioneras av staten.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Men förmodligen blir det inte tal om någon förlängning efter det att programmet tar slut i maj nästa år.

– Många säger att jobbet bara är för ett år. De betalar ju bara 20 procent, och de hade en annan person före mig med samma anställning som fick sluta.

– Såklart blir man lite ledsen över det, säger hon.

Idag finns en uppsjö av olika typer av subventionerade anställningar – extratjänster, instegsjobb, traineejobb, anställningsstöd och nystartsjobb – för att nämna några.

Krångligt system

Angeline Rashme är glad över att vara en av dem som fått tillgång till en av denna typ av anställningar. Men samtidigt som de subventionerade anställningarna kan gynna både individen och det företag som tar dem i anspråk, har kritiken tilltagit.

– Vi har märkt att det är svårt för både arbetsförmedlare och arbetsgivare att orientera sig bland alla de här stöden. Det är alldeles för många, och då finns en risk att de används på fel sätt eller inte överhuvudtaget, säger Shanis Wollarth, kvalificerad handläggare på Arbetsförmedlingen.

Enligt regeringen är det delvis därför som traineejobben från 2015 inte visat på några större framgångar. I valrörelsen 2014 lovade Socialdemokraterna 32 000 traineejobb (kombinerad anställning med yrkesutbildning) – men hittills har bara 464 jobb skapats.

Systemet förenklas

Efter kritik från bland andra Arbetsförmedlingen har regeringen därför nu beslutat att förenkla systemet. Från 2018 slås fem av stöden ihop under en och samma kategori – så kallade introduktionsjobb där taken och subventionsnivåerna dessutom harmoniseras.

– Vi ställer oss väldigt positiva till att regeringen tagit till sig kritiken, säger Shanis Wollarth.

Hoppas på timvikariat

Oavsett fortsätt anställning eller ej menar Angeline Rashme att jobbet som köksbiträde på Dalens sjukhus givit henne en god erfarenhet.

Om kvällarna studerar hon svenska på komvux, och framöver finns möjlighet att studera vidare. I Indien, där Angeline Rashme är uppväxt, jobbade hon som kökschef, och hon har därför gott om erfarenhet. Nu rullar hon vagnar med mat mellan sjukhusets kök och avdelningar.

– Eftersom det är mitt första jobb i Sverige så spelar det inte så stor roll vad jag gör, men sedan vill jag kanske göra någonting annat, säger Angeline Rashme.

I hemlandet hade familjen inte tillräckligt med pengar för att kunna finansiera några studier – men nu kan planerna återupptas på nytt. 

– Om jag åtminstone får stanna som timvikarie kanske jag kan studera biomedicin samtidigt, säger hon.

”Hyfsat stor effekt”

Olika typer av anställningsstöd har funnits ända sedan 1980-talet. Men det var först med nystartsjobben för långtidsarbetslösa 2007 som lönestöden kom att bli en rättighet inom den nya jobb- och utvecklingsgarantin. Subventionsnivåerna höjdes, och nu har antalet personer inom de arbetsmarknadspolitiska programmen ökat med över 100 procent.

Forskning från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, visar genom sin forskning att den person som haft en subventionerad anställning därefter har större möjlighet att på sikt få ett jobb utan subvention.

– Kortfattat kan man säga att det är ett snabbt sätt för individen att sedan skaffa sig ett jobb utan subvention – faktiskt kan man säga att det har en hyfsat stor effekt, säger Anders Forslund, biträdande chef och professor på IFAU.

Men därutöver finns en rad outforskade sidoeffekter, vilket IFAU nu kommit att titta vidare på genom ett nytt forskningsprojekt.

Tränger undan jobb

Bland annat finns en risk att Arbetsförmedlingens olika program tränger undan andra jobb. I en utredning av nystartsjobbens effekter 2012 kunde Johan Vikström, docent på IFAU, visa att ungefär 63 procent av nystartsjobben skulle ha kommit till stånd ändå – utan statligt ekonomiskt stöd.

– Om det är 100 arbetslösa som får jobb fortare genom nystartsjobb så innebär det att 63 personer får jobb långsammare, säger Johan Vikström.

– Men i dagsläget vet vi faktiskt väldigt lite om de här undanträngningseffekterna, fortsätter han.

Från och med 2016 och hittills i år har Arbetsförmedlingen betalat ut omkring 25 miljarder kronor till företag som anställt personer inom de arbetsmarknadspolitiska programmen. Ett annat orosmoln är att vissa företag sätter de subventionerade anställningarna i system.

– Om det vore så, så skulle det såklart handla om en direkt omfördelning av pengar från stat till näringsliv, och att stöden bara är pengar som tillkommer företagen från ovan, säger Johan Vikström.

Subventionerade anställningar har mer än dubblerats

l De senaste två åren har Arbetsförmedlingen fått omkring 35 miljarder kronor i anslag att använda inom de arbetsmarknadspolitiska programmen (exklusive löne­stöden som bland annat riktar sig till personer med funktionsnedsättning). Från och med 2016 och hittills i år har omkring 25 miljarder har använts.

Personer i de arbetsmarknadspolitiska programmen*

2008: 28 406

2009: 32 699

2010: 54 270

2011: 57 738

2012: 52 603

2013: 62 405

2014: 66 870

2015: 66 525

2016: 66 506

* Särskilt anställningsstöd, förstärkt särskilt anställningsstöd, extratjänst, instegsjobb, traineejobb brist, traineejobb välfärd, modernt beredskapsjobb, nystartsjobb.

Fem stöd slås ihop

Den senaste mandatperioden har två nya typer av subventionerade anställningar tillkommit – extratjänster inom offentlig sektor och i bristyrken samt traineejobb som innebär en kombinerad anställning med yrkesutbildning.

I dagsläget finns det tolv olika former av subventionerade anställningar inom det arbetsmarknadspolitiska regelverket, varav fem av dessa är olika varianter av det så kallade särskilda anställningsstödet riktade mot långtidsarbetslösa.

Från våren 2018 slås fem stöd ihop till ett – introduktionsjobb för nyanlända och långtidsarbetslösa. Extratjänsterna och nystartsjobben, också inriktade mot långtidsarbetslösa, kvarstår dock tillsammans med andra lönebidrag för personer med till exempel funktionsnedsättning.

De subventionerade anställningarna som försvinner är de olika varianterna av särskilt anställningsstöd, förstärkt särkilt anställningsstöd, traineejobb välfärd, trainejobb brist och instegsjobb för nyanlända.

I samma veva görs en harmonisering av lönestödens subventionsnivå och tak. Samtliga stöd, förutom ovanstående lönebidrag för personer med funktionsnedsättning, får en enhetlig subventionsnivå på 80 procent och ett tak för högsta möjliga subvention på 20 000 kronor i månaden.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter