Inrikes.

2017-06-10 11:15
Bild: TT

Kontroversiell bolånetjänst rundar lagen

Förra veckan lanserades en ny tjänst för att underlätta för unga som inte har råd med kontantinsatsen vid ett bostadsköp. Appen Youple kritiserades omgående för att runda lagen om att 15 procent av köpesumman ska vara egen kontantinsats.

Appen Youple uppger att den ”sammanför bolånare med investerare” och går i korthet ut på att man kan låna till kontantinsatsen av privatpersoner, i utbyte mot löfte om vinstdelning. Claes Hemberg, ekonom på Avanza bank, gav tjänsten lägsta betyg och skriver att tjänsten ”häller tändvätska på en redan fullt utvecklad skuldbrasa” och hetsar unga att spekulera med sina bolån.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Finansinspektionens regler säger att bostadsköp måste ske med minst 15 procents kontantinsats. Youple menar att man med deras tjänst kan köpa en bostad med så lite som fem procents insats.

”Vi vill vara ledare i förändringen”

Bakom satsningen står bland andra en tidigare Swedbank-chef Diviesh Vithlani och huvudfinansiär är Lennart Francke, tidigare finanschef på Handelsbanken.

– Marknaden för bostadsfinansiering har varit ganska fri från innovation. Men inom fem till tio år tror vi att det har förändrats ganska markant. Vi vill vara ledare i det, säger Diviesh Vithlani till DI Digital.

Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin kallar det för en sorts subprimelån* i syfte att konkurrera med bankerna och finta sig förbi Finansinspektionens regler.

*Subprimelån är lån som riktar sig till mindre kreditvänliga låntagare, med tanken att tillgången (bostaden) ska öka i värde för att lånet ska kunna betalas tillbaka. Subprimelånen var en bidragande orsak till USA:s finanskris.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.