Inrikes.

2017-06-18 10:15
  • Bild: Jessica Gow/TT
  • Daniel Poohl.
    Daniel Poohl.

”Han har visat att han är en tickande bomb”

Snart inleds rättegången om ringa misshandel mot SD:s kanske mest kontroversiella politiker, Kent Ekeroth.

”Han borde ha varit utkastad för länge sedan om partiet levt upp till sin så kallade nolltolerans. Men han är av olika skäl värd någonting, han har ett värde i partiledningens ögon – eller att det är ett alldeles för högt pris att kasta ut honom”, säger Daniel Poohl, chefredaktör på tidningen Expo.

”Bara en sådan enkel grej som att förstå att araberna inte värderar liv – att de drivs av ett hat, en önskan om döden – säger det mesta.”

Citatet är Kent Ekeroths, och för det anmäldes han för hets mot folkgrupp för några år sedan. Ett annat uttalande som fått stor uppmärksamhet var när han jämförde flyktingar med ett hiv-virus. SD-politikern som blivit ökänd för sina främlingsfientliga utspel har paradoxalt nog själv invandrarbakgrund, med en mormor som flydde från nazisterna i Polen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det som utmärker honom kanske är att till skillnad från många av sina partikamrater så säger Kent Ekeroth väldigt tydligt och rakt vad han tycker. Han är inte alls rädd att uppfattas som extrem, utan han är väldigt rak med det han tycker och tänker. Jag tror att det uppskattas inom vissa av gräsrötterna, men som samtidigt blir ett problem i Sverige­demokraterna som försöker få sina medlemmar att uttrycka sig på ett särskilt sätt för att bygga upp en bild av partiet, säger Daniel Poohl.

Till de hatiska uttalandena kan även Kent Ekeroths kopplingar till Avpixlat och inblandning i järnrörsskandalen läggas – och nu också åtal om ringa misshandel. I november förra året fångade en övervakningskamera hur Kent Ekeroth, SD:s tidigare rättspolitiska talesperson, slår en person i krogkön till en av Stockholms nattklubbar. Kent Ekeroth själv har nekat till brott och angett att han agerade i nödvärn – huru­vida det är sant kommer rättsväsendet snart att avgöra. Den 21 juni inleds huvudförhandlingen vid Stockholms tingsrätt.

– Det är inte så oväntat att en person som Kent Ekeroth hamnar i de här situationerna, han har bevisligen visat att han är en tickande bomb. Det är klart att för ett parti som ska göra någon slags poäng på att stå för ordning och reda och trygghet och bekämpning av kriminalitet, är det svårt att ha en talesperson som själv går omkring och lappar till folk i krogköer hur som helst, säger Daniel Poohl.

Han konstaterar att Kent Ekeroth själv ”i väldigt hög grad” påverkats av rättegången – åtalet har lett till att Kent Ekeroth tvingats ta politisk timeout från riksdagsarbetet. Han har även lämnat posten som partiets internationella sekreterare, men enligt SD har det inget med krogbråket att göra. Daniel Poohl menar att även SD som parti har påverkats av Kent Ekeroths frånvaro.

– Det har varit ett antal månader med kriminalitet väldigt högt upp på den politiska dagordningen och det är trots allt en fråga där Kent Ekeroth är högprofilerad och faktiskt ganska kunnig om sitt partis politik, och han är väldigt driven i den frågan. Det har gjort att man hamnat lite i skuggan av de andra partierna, när det är en diskussion som de skulle kunna varit väldigt framträdande i.

Vad skulle det innebära om han döms?

– Det skulle innebära en möjlighet för partiledningen kanske att man inleder en process att man gör sig av med Kent Ekeroth. Jag tror att man har landat i att han inte är så nödvändig för partiet som han tidigare var, de rasar inte samman om han försvinner. Han har haft en väldigt stor bas, men frågan är hur stark den är nu. Jag tror att för Sverigedemokraterna så innebär Kent Ekeroths närvaro i politiken mer problem än fördelar. Han personifierar på ett sätt det SD som de andra partierna inte vill ha att göra med – ett stökigt, brötigt, väldigt vulgärt SD.

Samtidigt menar Daniel Poohl att Kent Ekeroths framtoning är en del av hans popularitet bland SD:s. gräsrötter, och lyfter även fram betydelsen av Kent Ekeroths engagemang.

– Om man tar bort vad han har för politik så är det så att Kent Ekeroth är en av de mest aktiva, mest flitiga politiker som Sverigedemokraterna har. Få riksdagspolitiker är så drivna, profilerade, skickliga på att kommunicera med gräsrötter och så duktiga på att vara politiker, skulle jag säga, som Kent Ekeroth.

Han har hamnat i blåsväder fler gånger tidigare. Hur kommer det sig att han fortfarande sitter kvar och att nolltoleransen inte verkar gälla honom tror du?

– Det finns säkert flera förklaringar. En tror jag är att han har en ganska stark följarskara. Ett annat skäl är kanske att i ett parti som Sverigedemokraterna, där alla har hållhakar på varandra, så är det kanske så att Kent Ekeroth sitter på värdefull information. Man vill inte att Kent Ekeroth ska bli en fiende till partiet helt enkelt, för det skulle kosta dem en del också, kan jag tänka mig.

Finns det några belägg för att han kanske har en hållhake på partiet?

– Nej, det finns inga belägg för det. Det är egentligen bara så att flera som har varit i partiet eller som vittnar om hur det funkar i partiet, säger att det är ett troligt scenario.

Innebär det att han kan komma att behålla sin plats i partiet även om han döms?

– Det vet jag inte. Det tror jag inte, jag tror att det blir svårt för dem.

Han fick ta en timeout efter järnrörsskandalen också, vad är den stora skillnaden nu?

– I järnrörsskandalen var Kent Ekeroth i första hand den som gick runt och filmade, medan han här oprovocerat går och slår en människa i ansiktet. Det är en viss skillnad.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.